Què és i quins tipus de vainilla hi ha?

A Alemany ens dediquem professionalment a encomanar alegria, omplint la vida d’experiències dolces.

Aquest és un dels principals secrets dels nostres gelats.

Un dels secrets dels gelats Alemany, és la procedència de les seves matèries primes, és per això, que avui us volem explicar què és i quins tipus de vainilla hi ha:

Cada una de les experiències que volem transmetre amb els nostres gelats (cremositat, textura, sabor…) han estat prèviament pensades per oferir-te el millor producte que puguis gaudir en un moment especial. Un dels secrets dels gelats Alemany, és la procedència de les seves matèries primes, és per això, que avui us volem explicar què és i quins tipus de vainilla hi ha:

Què és la vainilla?

La vainilla és una planta del gènere de les orquídies que abasta unes 100 espècies diferents que creixen de llarg a llarg de les latituds tropicals. El fruit d’aquesta planta són unes “beines” que contenen entre altres substàncies aromàtiques la vainillina que és la responsable principal de l’olor i el sabor de la vainilla. La vainilla és la segona espècia més cara, per darrere del safrà, a causa del laboriós i complex dels seus processos de cultiu. Malgrat aquestes dificultats, la vainilla és altament valorada per la seva complexa aroma floral, pura, especiada i delicat que li atorga un buquet únic.

Quins són les varietats principals de vainilla?

Només tres varietats es conreen per a finalitats que no siguin merament ornamentals (vainilla planifolia, vainilla tahitensis i vainilla pompona).

Per què hi ha tres varietats de vainilla?

Cadascuna de les varietats és capaç d’aportar matisos diferents a les nostres receptes, però, en sentit estricte, l’existència de tres varietats és producte de l’immens mercat que té aquesta espècia i l’interès per comerciar amb ella.

Què és la vainilla planifolia?

La vainilla planifolia, es conrea principalment a Madagascar, Mèxic i Indonèsia.
• La vainilla de Madagascar, més popularment coneguda com vainilla Bourbon de Madagascar, es caracteritza per la seva aroma rica i cremosa amb unes notes moderades de tabac o regalèssia. El més important d’aquestes beines és que són llargues, fresques i plenes de la seva meravellosa aroma. Aquestes beines deuen la seva frescor a un aspecte crucial en el procés de curació, que es coneix com “matar la beina”. En el cas de la vainilla Bourbon, aquest procés es realitza amb aigua calenta (humitat) en lloc de deixar-les morir sota l’intens sol del migdia (sequedat) que és el mètode utilitzat a Mèxic i Indonèsia. Aquesta vainilla és ideal per aromatitzar xocolata, cafè, gelats, galetes i la majoria de plats dolços.
• Les vainilles de Mèxic i Indonèsia són molt similars a les Bourbon encara que les seves beines, a causa que han estat “matades al sol”, tenen un aspecte de més madura i amb una fragància especiada i amb notes de fusta. El seu sabor robust ho fa ideal per a receptes més potents de sabor.

Històries Culinàries. Què és i quins tipus de vainilla hi ha?

Què és la vainilla tahitensis?

La vainilla tahitensis, malgrat la seva denominació, avui dia es conrea principalment en Papua Nova Guinea. L’especialment destacat en aquesta varietat és la gran grandària de les seves beines que contenen una enorme quantitat de llavors en el seu interior amb una aroma afruitat, notes florals i fortament anisada. Aquest últim factor, unit a una escassa producció, li ha penalitzat en benefici de la vainilla de Bourbon, excepte en el sector l’alta rebosteria on és summament valorada.

Què és la vainilla pompona?

La vainilla pompona, també cridada vanillón creix en les Antilles. Les seves beines són petites, pobres en rendiment i de sabor almizclado. Aquestes característiques li allunyen de les aromes de la vainilla tradicional i li han confinat en els dominis de la perfumeria.

En una pròxima publicació us explicarem per què hi ha diferents graus o categories de vainilla, consells i recomanacions.