Els números E

Els números E

T’has preguntat alguna vegada per què un iogurt dura 28 dies a la nevera? O per què un flam es manté ferm un cop desemmotllat? O perquè en una maionesa l’aigua i l’oli conviuen sense separar-se?

Els números E Alemany La resposta està en una sèrie d’ingredients funcionals que, al llarg de la història, s’han anat descobrint per poder proporcionar als aliments unes propietats determinades. I per, sobretot, assegurar que aquestes propietats dels aliments es mantinguin invariables durant el màxim temps possible, el temps de vida comercial que li exigirem a un  aliment.

Malgrat existeix una llarga llista d’ingredients funcionals que podem fer servir en l’elaboració i conservació dels aliments, la pràctica totalitat dels mateixos són d’origen NATURAL.

La por que ens entra a l’hora de llegir l’etiqueta d’un producte elaborat és, en la majoria de casos, totalment infundada, i obeeix a certes campanyes mediàtiques, moltes vegades sense fonament tècnic.

La major garantia que podem tenir a l’hora de consumir un producte és veure que els ingredients funcionals utilitzats van acompanyats per un nº “E”. Aquest número el proporciona la Comunitat Europea a un ingredient quan, després de múltiples estudis, es considera que el seu ús no representa CAP RISC per la salut del consumidor. Aquesta identificació, doncs, representa la màxima garantia possible i, com a tal, ens ha de donar la tranquil·litat de que aquell aliment està controlat des del punt de vista dels ingredients utilitzats.

I en el cas concret del gelat, l’ús dels ingredients funcionals és imprescindible. Si no volem que a l’hora de comprar un gelat, trobem una capa de greix flotant per sobre del gelat, ens caldrà posar-hi un emulsionant. I si volem que el gelat es fongui a la boca aportant la cremositat que tant ens agrada, necessitarem posar-hi un espessant. I si a més agraïm que el gelat no se’ns desfaci mentre l’estem assaborint en el cono o un vaset, ens caldrà posar-hi un estabilitzant.

Tots aquests ingredients que s’incorporen en el gelat, tots, són d’origen NATURAL: s’extreuen de les plantes com ara el coco, o de certes algues marines o inclús de les llavors d’alguns arbres tant propers a nosaltres com els garrofers.

Hem d’estar, doncs, tranquils a l’hora de prendre un gelat. La selecció feta per part del fabricant és exhaustiva i estudiada per aportar al producte final les propietats que més valoren els consumidors. I tot preservant el caràcter NATURAL i ARTESÀ del gelat.

Lluís Ribas i Guardià ZEALIS SOLUTIONS.