El pastís Tatín

L’origen del postre francès per excel·lència: el pastís Tatín

A Alemany ens agrada oferir-te els moments més dolços i, per això, avui et volem parlar del pastís Tatín. Una de les receptes més famoses de França.

La historia d’aquest dolç de poma es remonta a l’any 1889 en plena Bélle Epoque francesa en un hotel de la petita localitat Lamotte-Bevron, al sud d’Orléans. L’hotel era regentat per les germanes del mateix nom en un moment on la localitat s’havia convertit en la capital de la caça i rebia visites de persones influents.

Hi ha varies versions de com va sorgir el pastís però la més recolzada explica que una de les germanes estava preparant un pastís de poma quant per error va carmelitzar la fruita i per evitar que els comensals veiessin l’error va posar la massa a sobre.

Aquest error va ser tot un èxit entre la clientela fins al punt que un cuiner parisenc molt important va anar a provar-la i se’n va enamorar. Suplicant a les germanes que li expliquessin com l’havia fet, la va incloure en la carta del seu restaurant; un dels més exclusius de París. El pastís es va fer tant famós que el reboster el va batejar amb el nom de les germanes Tatin, les seves creadores – encara que fos per accident –.

pastel de manzana

Actualment, és un clàssic de la gastronomia francesa que es prepara amb altres fruites a banda de la poma. Fins i tot se’n preparen de salades.

Per a elaborar-la es pot fer amb pasta brisa o pasta de full i es recomana usar pomes que siguin fortes per a què no se’t desfacin al forn ja que es solen coure prèviament.

Es pot servir freda o calenta tot i que la recepta original mana que s’ha de deixar reposar i refredar abans de prendre. I, per acabar d’arrodonir el plat, la pots acompanyar d’un deliciós gelat de vainilla.

T’hi atreveixes?